Tilltopps.com - Svensk version
Besökare: 3239237
Sidan med allt inom fjällvandring i Norge och SverigeTisdag 19 Mars 2024
 STARTSIDA
 OM OSS
 KONTAKTA OSS
 UTRUSTNING
 MAT
 TESTER
 TIPS & TRICKS
 RESEBERÄTTELSER
 JOTUNHEIMEN
 GLACIÄRTEKNIK
 FÖRSTA HJÄLPEN
 REPORTAGE
 TOPP 10
 VYKORT
 GÄSTBOK
 LÄNKAR
 FRÅGOR & SVAR
 NYHETER
 TEKNISK INFO
 INNEHÅLL
 HJÄLP
Engelsk/English version
FRÅGOR & SVAR

Till Topps svarar på läsarnas frågor

På denna sida kommer vi att besvara några av de frågor som vi får av er läsare.

?  Hur tar man sig enklast från Oslo till Jotunheimen och vad kostar det?
Svar: Det enklaste är att åka buss från Oslo till Jotunheimen. Kontakta turistbyrån i Oslo eller Lillehammer för mer information om busstider, priser mm. Det bästa är att ta bussen till Gjendesheim och starta där men det går bussar runt hela Jotunheimen ungefär en gång om dagen så ni kan i princip starta var ni vill.

?  Kan ni föreslå någon lämplig tur på ca 3 dagar?
Svar: När det gäller lämpliga platser för en 3-dagars tur finns det en del att välja på. Det bästa?! alternativet är att köra bil till Spiterstulen, som är en mycket fin anläggning vid foten av Galdhöpiggen. Därifrån bestiger man piggen, Norges högsta berg och det tar en heldag. På toppen ligger en stuga där man kan köpa fika. Vid fint väder är det en grym utsikt åt alla håll.

Andra dagen går du till Glitterheim, södra leden, dvs du rundar Glittertind. På kvällen käkar du en stadig middag för att ladda för den tuffa avslutningen! Som alternativ till dag 2 om ni vill ligga kvar i Spiterstulen är att ta en dagstur till Juvvasshytta.

Tredje dagen spänstar du upp på Glittertind, det är jämn och fin stigning hela vägen upp. Har du tur med vädret så lovar vi att du inte blir besviken. Nedturen har ett lite brantare stenparti som skall passeras annars är det inga större problem. Även denna etapp tar en heldag. I och med denna strapatsrika vandring har du klippt de två högsta bergen i hela Norden.

?  Behöver man guide för att besöka topparna?
Svar: För att besöka topparna behövs inga guider och därmed kostar det inget. Det finns dock guidade turer för mindre eller större grupper.

?  Är det möjligt att bestiga Glittertind och Galdhöpiggen utan stegjärn?
Svar: Det är inga problem. Oftast är det snö och det kan bli lite halt. Ett större problem är istället solen (varmt väder). Om det är varmt så faller man igenom det bärande ytlagret och det kan vara lite småjobbigt att gå med snö upp till skrevet hela tiden. Därför kan damasker etc vara bra att ha om ni går middagstid i fint väder. Men startar ni tidigt på morgonen innan solen hinner värma snön så är detta inget problem.

?  Är det något problem att hitta en lämplig tältplats i Jotunheimen?
Svar: Nej normalt är det inte det. Längre upp (över 1000m) kan dock den steniga terrängen sätta lite käppar i hjulen. Kartan kan dock ge lite vägledning var det finns lämpliga platser. Så vänta inte för länge med att leta efter en lämplig tältplats. Om ni vet hur ni skall vandra så kan vi alltid hjälpa till med ett förslag.

?  Sätter ni upp tältet nära stugorna eller vid lederna?
Svar: Oftast på någon lämplig plats i närheten av leden. Men då och då (ca 1 gång per tur) brukar vi tälta i närheten av stugorna så att vi eventuellt kan ta en dusch eller använda en riktig toalett. Om ni campar nära stugorna så tar de ut en liten avgift på ca 35Nkr per person.

?  Är det möjligt att dricka vattnet från vattendrag i Jotunheimen?
Svar: Vatten är inget problem. Ni kan dricka vattnet från varje bäck, och små bäckar finns det gott om. Så ni behöver inte bära med er vatten från stugorna. Kom bara ihåg att ta med er vatten när ni gör toppbestigningar på Glittertind och Galdhöpiggen eftersom högre upp i bergen är det svårare att finna. I princip kan man säga att under 1000m så är vatten inget problem.

?  Är det mycket mygg i Jotunheimen och hur skyddar man sig bäst?
Svar: Eftersom terrängen i Jotunheimen skiljer sig markant från den svenska (mycket mer sten och mindre myrmark) så brukar inte myggen vara något problem. Vandringen sker dessutom högre upp vilket gör att myggen inte trivs så bra. Om ni skall ta med myggmedel så prova Off, det har visat sig vara bra.

?  Finns det någon litteratur om Jotunheimen?
Svar: Det finns en mycket bra bok om Jotunheimen som beskriver alla möjliga/omöjliga leder. Boken heter 'Jotunheimen - fra hytte til hytte' och bör finnas på biblioteket. Annars ger den norska turistföreningen ut en bok som heter "Til fots i fjellet" (ISBN 82-90339-35-6). I boken finns alla leder och vandringsområden i hela Norge beskrivna.

?  Var kan man köpa kartor över Jotunheimen eller andra områden?
Svar: Prova med kartbutiken i Stockholm. Deras emailadress är kartbutiken@kartbutiken.se eller kolla deras hemsida www.kartbutiken.se.

?  Hur kan jag bestiga Kebnekajse?
Svar: Det finns två vägar upp, en över glaciären och en runt (jobbigare). Ni kan gå en guidad tur över glaciären som kostar ca 140Skr. Det är inte att rekommendera att gå över glaciären ensam. Toppen är fantastisk och värd varje steg upp. Vandringen tar en dag om ni börjar ca åtta på morgonen och det finns inga stugor på vägen så ni måste vara tillbaka på kvällen. Terrängen är mestadels stenig men de sista 50 metrarna är isiga men ni behöver ingen isyxa etc. Endast vandringskängor av god kvalitet behövs.

?  Vilken utrustning behövs för vandring i Jotunheimen eller Kebnekaise?
Svar: Vi rekommenderar riktiga vandringskängor. Vädret kan växla snabbt så varma kläder kan behövas. Vi har haft snöoväder i Juli! Om vädret är normalt så räcker en tunnare tröja och ett par slitstarka byxor eller kortbyxor bra. Men tänk bara på att ta på er om ni stannar upp. Vatten är inget problem och finns rikligt i de många bäckarna. Tänk också på att ta med extra vatten på toppturerna.

?  Hur torkar ni köttfärs?
Svar: Läs vår artikel under mat/recept.

Föregående sidaTill början av sidanUtskriftsvänlig sida
Startsida | Om oss | Kontakta oss | Utrustning | Mat | Tester | Tips & tricks | Reseberättelser
Jotunheimen | Glaciärteknik | Första hjälpen | Reportage | Topp 10 | Vykort | Gästbok
Länkar | Frågor & svar | Nyheter | Teknisk info | Innehåll | Hjälp

Copyright © 2001 - www.tilltopps.com. Alla rättigheter reserverade.